TÜHİD Başkanı Gonca Karakaş: İletişim sanatçıları da dijitalleşiyor

23 Kasım 2018 , Cuma

TÜHİD Başkanı Gonca Karakaş: İletişim sanatçıları da dijitalleşiyor

TÜHİD Yönetim Kurulu Başkanı Gonca Karakaş Türkonfed Biz Dergisine konuştu: 

"Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) Türkiye'deki halkla ilişkiler uzmanlarını bir çatı altında toplayarak meslek içi dayanışma sağlamak, mesleğin tanınması, yerleşmesi ve gelişmesi yolunda çalışmalar yapmak üzere 1972 yılında kuruluyor. 46 yıldır ülkemizdeki iletişim profesyonellerini, akademisyenleri, gençleri bir araya toplayan ve Türkiye genelinde yaygınlığı olan bir meslek örgütü olarak faaliyetlerini sürdürüyor. UN Global Compact'ın imzacısı olan TÜHİD, aynı zaman TOBB, TÜRKONFED, SEDEFED, KalDer ve Global Alliance gibi önemli kuruluşlarla da çalışmalar yürüten bir sivil toplum örgütü. Dernek olarak iletişim profesyoneli, akademisyen, genç İletişimci, iş dünyası temsilcileri, ajans sahipleri olmak üzere 250 üye ile sektörü geliştirmek adına faaliyetlerini sürdürdüklerini kaydeden TÜHİD Yönetim Kurulu Başkanı Gonca Karakaş, dijitalleşmenin tüm sektörleri etkilediğini ve iletişim sanatçılarının da dijitalleştiğini söylüyor.

30 YAŞ ALTINA TEŞVİK

Her sivil toplum kuruluşunda olduğu gibi TÜHİD'in de üyelik kriterleri olduğunu ifade eden TÜHİD Yönetim Kurulu Başkanı Gonca Karakaş, üyelik için 4 yıllık lisans eğitimini tamamlamış olmak ve halkla ilişkiler faaliyetlerini bilfiil yürütüyor olmak gerektiğini açıkladı. İletişim alanında yüksek tahsil yapanların 1 yıl, diğer branşlarda yüksek tahsil yapanların ise 2 yıl mesleki tecrübeye sahip olması gerektiğini belirten Karataş, "Bir balotaj kurulumuz var. Aday üyeleri inceliyor ve kriterlerine göre kabul ediyoruz. Ayrıca TÜHİD olarak, iletişim profesyoneli olmak isteyen gençlere destek olmak, iletişim ağlarını genişletmek, mesleki duayenlerle bir arada olmalarını sağlamak, mesleki fırsatlar sunmak ve iletişim sektörünü güçlendirmek amacıyla, 30 yaş altı gençleri, derneğe üye olmaya davet ediyoruz. 30 yaş altı genç İletişimcilerimizin giriş aidatı olmadan şartlar dahilinde TÜHÎD'e üye olmalarını sağlıyoruz" diyor.

MESLEK İLKELERİNİ HAZIRLADIK

Halkla ilişkiler mesleği ve TÜHİD'in kurucularından olan Prof. Dr. Alâeddin Asna'nın "iletişim sanatı" ve "bir bilim dalı" olarak tanımladığı halkla ilişkilerin,Türkiye'de kurumsal olarak 58 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu açıklayan Gonca Karakaş, TÜHİD'in gerek iş dünyası gerek akademik dünya içinde yaptığı çalışmaların altını çizerek şu açıklamalarda bulunuyor: "TÜHİD Anadolu Buluşmalarını düzenliyoruz. Anadolu'yu gezerek mesleğimizi anlatıyoruz. İdari yönetimlere sektörümüzün, mesleğimizin önemini vurguluyoruz. Üniversitelerde her branşta gençlerle bir araya gelmeye çalışıyoruz. Her ayın son Cuma günü TÜHİD Connect etkinliği altında sektörümüzle, genç İletişimcilerimizle bir araya getiriyoruz. Halkla ilişkilerin temelinin ve meslek çalışmalarının yer aldığı bir başucu kitabı olan TÜHİD Halkla İlişkiler El Kitabı'm dijital olarak sunduk. Kitapta teorik ve pratik bilgiler bir arada yer alıyor. Ayrıca, başarılı halkla ilişkiler çalışmalarını ödüllendirmek, iş dünyası ve halkla ilişkiler şirketlerini teşvik etmek amacıyla bu yıl on yedincisini düzenlediğimiz Altın Pusula Türkiye Halkla İlişkiler ödüllerimiz var. Bir diğer önemli çalışmamız da medya ve halkla ilişkiler tarafının üzerine düşen sorumlulukları, olması gerekenleri belirttiği Türkiye Halkla İlişkiler Derneği, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD), İletişim Danışmanlığı Şirketleri Derneği (İDA), Kurumsal İletişimciler Derneği (KİD), Reklamverenler Derneği (RVD), TOBB Türkiye Medya ve İletişim Meclisi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Bilişim Medyası Derneği (BMD) olarak hazırladığımız İletişim ve Medya İlişkileri Yönetiminde Mesleki İlkelerimiz var. Hatta Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) imzacılarımız arasına girdi."

VİZYONER YÖNETİCİLERE İHTİYAÇ VAR

Halkla ilişkiler kavramı ve Türkiye'deki algısı ile ilgili görüşlerini aktaran Gonca Karakaş, "Bizler itibarı yöneten profesyoneller olarak sektörümüzün gelişmesi, mesleğin uluslararası standartlara uyumlu hale gelmesi, temsil kabiliyetinin daha da artması ve iletişim faaliyetlerinin hızlanması için çalışıyoruz. Bu kapsamda, günümüzün ve geleceğimizin yapı taşını oluşturan bir disiplinin temsilcisi olan halkla ilişkiler kavramının telaffuzunda akla ilk gelecek olanın bir yönetim bilimi olduğudur" açıklamasını yapıyor. Ancak mesleğin henüz hak ettiği konumda olmadığı yönündeki düşüncesini ifade eden Karakaş, halkla ilişkiler kavramının sadece medya ilişkilerini yönetmekten oluştuğunu düşünen bir çoğunluk olduğunu kaydediyor. Bunu aşacak vizyoner yöneticilere ve üst düzey standartlarda hizmet verecek daha fazla şirkete ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Karakaş, "Üniversitelerdeki verilen eğitimlerin daha da geliştirilmesi gerekiyor. Sektör sorunlarına çözüm getirmek, sektöre katkı sağlamak için daha önce bahsettiğim; TÜHİD Anadolu Buluşmaları, TÜHİD Connect, TÜHİD Halkla İlişkiler El Kitabı, Altın Pusula Türkiye Halkla İlişkiler ödülleri, meslek standartlarının geliştirilmesi gibi konular dışında faaliyetlerimize devam ediyoruz" şeklinde konuşuyor.

DİJİTAL BİR EVRİLME İÇİNDEYİZ

Dünya değişiyor, beklentiler değişiyor, firmalar değişiyor, teknoloji hayatımızın her alanına yayılıyor ve tüm sektörleri etkisi altına alıyor. Böyle bakıldığında değişim her sektörü bir yerden yakalıyor. Halkala ilişkiler sektörü için bu değişim nasıl gerçekleşeceği ile ilgili görüşlerini aktaran TÜHİD Başkanı Gonca Karakaş, "Dijital bir evrilme içindeyiz. Bu durumdan en çok iletişim sektörü etkileniyor ve etkilenecek. İletişim sanatçıları olarak bizler de gelişmeleri yakından takip etmeli ve bu sürece gerek sektörel gerek bireysel olarak adaptasyonumuzu hızlandırmalıyız" diyor. "

 

Kaynak: Türkonfed Biz

Etiketler: Gonca Karakaş tühid türkonfedbiz