TÜHİD 40. Yılında Altın Pusula ile Küresel Boyut Kazandı / The Brand Age Röportajı

4 Haziran 2012 , Pazartesi

TÜHİD 40. Yılında Altın Pusula ile Küresel Boyut Kazandı / The Brand Age Röportajı UNDP ÖZEL ÖDÜLÜ İLE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ ÖDÜLLENDİREREK BİR İLK...
 
"Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülleri" hakkında okuyucularımızı kısaca bilgilendirir misiniz? Bu organizasyonun başlangıç amacı neydi?  
 
Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülleri yarışması, iş dünyasının projelerini ortaya çıkarmak, mesleki gelişim sağlamak, kamuoyuna halkla ilişkiler mesleğinin önemini gösterebilmek amacıyla başlatıldı. Türkiye'nin ilk ve tek halkla ilişkiler yarışması olan Altın Pusula özel, kamu, sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra, iletişim fakültelerinde okuyan halkla ilişkiler öğrencileri için de önemli bir yarışma haline geldi. Türkiye Halkla İlişkiler Derneği TÜHİD olarak gençleri önemsiyoruz. Geleceğin iletişimcilerinin sektöre hazırlanmasına katkıda bulunmak bizim için ayrı bir önem taşıyor. Altın Pusula 16 ana, 12 alt kategoriden oluşuyor. Her yıl, dünyada yaşanan eğilimlere göre düzenlenen kategoriler güncel ve yenilikçi olma özelliği taşıyor. 11. Altın Pusula'da; Kurumsal İletişim, Gündem Yönetimi, Kurum İçi İletişim, Pazarlama İletişimi ve Bütünleşik Pazarlama Projeleri, Kriz İletişimi, Etkinlik Yönetimi, Kurumsal Sorumluluk, Dijital ve Sosyal Medya İletişimi, Sivil Toplum Kuruluşları, Kamu Kuruluşları, Sponsorluk İletişimi, Finansal Hizmetler ve Yatırımcı İlişkileri, Medya İlişkileri, Uluslararası Proje/Kampanya, Kategori Dışı Projeler, Genç İletişimciler kategorileri yer aldı. Genç iletişimciler hariç, yarışmamıza katılan projelerde en önemli özellik ölçümlenebilir ve uygulanan bir proje olmasıdır. Kategori ödüllerinin yanı sıra bu yıl Büyük Ödül ve Jüri Özel Ödülü'ne ek olarak yeni bir ödül daha verilecek. TÜHİD'in Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile yaptığı işbirliği neticesinde, sosyal ve çevresel etkileri en iyi ele alan projeye 'UNDP Özel Ödülü' verilecek. Sürdürülebilirliğin ön plana çıktığı bu süreçte UNDP Özel Ödülü ile yarışmamız farklı bir soluk kazanacak. Yarışmamızla ilgili detaylı bilgiye www.altinpusula.org sitesinden ulaşabilirsiniz.  
 
Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülleri'ne katılım sona erdi. Bundan sonra katılımcıları nasıl bir süreç bekliyor? Değerlendirme ve oylama nasıl yapılacak?  
 
11. Altın Pusulaya katılım sona erdi. Şüphesiz ki gelen projelerin hepsinin değeri büyük, hepsi önemli bir emeğin ve işgücünün sonucunda oluşturuluyor. Değerlendirme süreci şu şekilde ilerliyor, demeğimize ulaştırılan iletişim projeleri internet veri tabanımıza yükleniyor. Her jüri üyesi kendilerine verilen ayrı kullanıcı adı ve şifreyle sisteme giriş yaparak projeleri inceliyor ve yine çevrimiçi ortamda puanlamalarım yapıyor. Her jüri üyesi Altın Pusula Yönetmeliği'nde belirtilen kriterler ve puanlama oranlan doğrultusunda projeleri değerlendiriyor. Burada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta var: Jüri kendi bağlantısı olduğu projeleri oylayamıyor. Altın Pusula değerlendirme süresi boyunca etik değerlere önem veriliyor, açık ve şeffaf değerlendirme gerçekleştiriliyor. Jüri değerlendirmelerinin tamamlanması sonunda bu yıl üç ayrı jüri toplantısı yapacağız; Büyük jüri, UNDP jürisi ve genç iletişimciler jürisi. Açık bir sistemde tüm jüri üyelerinin puanlan ekranda toplanıyor ve puan sıralamaları yukarıdan aşağıya anında görülerek kategori birincileri belirleniyor. Birincilerin belirlenmesinin akabinde de jüri, uygun bulursa özel ödül ve büyük ödülü belirliyor. Daha sonra ödül töreninde Altın Pusulaları sahiplerine teslim ediyoruz.  
 
"Altın Pusula" da bu yıl öne çıkan kategoriler neler oldu? Özellikle bu kategorilerde katılımın çok olmasını neye bağlıyorsunuz?  
 
Bu yılın sonunda on birinci Altın Pusula ile birlikte proje sayılarında artış oldu. Bu yıl yarışmamıza 163 proje katılım gösterdi. Kategoriler bazında bir istatistik çıkardığımızda; Kurumsal Sorumluluk, Pazarlama İletişimi ve Bütünleşik Pazarlama Projeleri ve Dijital ve Sosyal Medya İletişimi ilk üç sırada yer aldığını görüyoruz. Kurumlar için kurumsal sorumluluk kavramı geçtiğimiz senelerde de başvuru açısından ilk sıralarda yer alıyordu. Sürdürülebilirlik kavramıyla bu alana başvurular daha da arttı ve artacak. Pazarlama iletişimi ve Bütünleşik Pazarlama Projelerine başvuruların çok olması bizi şaşırtmadı, çünkü bu, önceki senelerin eğilimlerine göre beklenen bir tabloydu. Bu yıl yeni bir kategori ekledik. Dijital ve Sosyal Medya İletişimi. Bildiğiniz üzere artık kavramlar farklı bir boyuta doğru kayıyor. Dijital kısmı görmezden gelemiyoruz. Gelenekselci yaklaşımlarla artık iletişim kampanyası yürütemezsiniz. Dijitalin artık, projelerinizin bir yerinde hedef kitleye ulaşmada önemli bir kavram olarak ortaya çıktığını görüyoruz.  
 
Altın Pusula'nın sektöre ve markalara ne gibi bir katkısı bulunuyor?  
 
Altın Pusula sayesinde markalar yıl içinde yaptıkları projeleri, iş dünyası, halkla ilişkiler sektörü ve kamuoyu ile paylaşma fırsatı buluyor. Kazansın veya kazanmasın projelerin hepsi çok değerli, bazen jüri puan vermekte zorlanıyor bile. Ama kazanan kuruluşlar için Altın Pusula ile markalar itibarlarına katkı sağlıyorlar. Paydaşları nezdinde farklılık yaratıyorlar, rekabette farklılık sağlıyorlar, hatta kuruluşlar gazetelere ilan vererek toplum ile paylaşıyorlar. Altın Pusula itibarı yüksek bir yarışma. İletişim sektöründe bilinen ve değer gören bir yarışma. Bunda ilk ve tek olmasının etkisi var ama asıl önemli nokta sadece kendi itibarı değil, yarışma altında topladığı kurumlara da itibar kazandırıyor. Aynı zamanda Altın Pusula, mesleğin gerektirdiği kriterlerle iletişim projelerini de bir forma sokuyor. Sonraki projelerde disiplin oluşturuyor.  
 
Altın Pusula bu yıl 11. yılına girdi ve artık bir marka yarışması haline geldi. Bu markanın kimliği ve konumlandırmasını nedir? Altın Pusula markası küresel bir marka olmayı hedefliyor mu?  
 
Altın Pusula, geçen yıl onuncu yılını bitirdi. Bu yarışmaya TÜHİD çok fazla emek verdi. Sürdürülebilirliğini sağlamak, sürekli geliştirmek, büyütmek, her sene kendi rekorunu kırar hale getirmek, elbette TÜHİD'in verdiği önem ile gerçekleşti. Sponsor olan kuruluşların da bu gelişimde katkısı var. Bu yıl UNDP Özel Ödülü ile birlikte Altın Pusulayı taçlandırdık. Birleşmiş Milletler Kalkınma Teşkilatı bizim ödül teklifimizi değerlendirdi. TÜHİD'in 40 yıllık bir meslek örgütü olması, Türkiye adını taşıması, Altın Pusula'nın iş dünyası tarafından kabul edilen başarısı, UNDP'nin bu kararı almasını sağlamış. Biz de UNDP ile birlikte Altın Pusula Ödülleri'nde buluşmaktan çok memnunuz. Altın Pusula böylece küresel bir ödül alanı yaratmış oldu. Bu arada UNDP Uluslararası Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi Direktör Yardımcısı Hansın Doğan'a da ödül programına yaklaşımı ve yardımı nedeniyle teşekkür ediyorum.  
 
Son olarak Başkanı olduğunuz TÜHİD hakkında okuyucularımızı bilgilendirir misiniz?  
 
Türkiye Halkla İlişkiler Derneği, Türkiye'deki halkla ilişkiler uzmanlarını bir çatı altında toplayarak, meslek içi dayanışma sağlamak, mesleğin tanınması, yerleşmesi ve gelişmesi yolunda çalışmalar yapmak amacıyla 1972 yılında kuruldu. Bu yıl da TÜHİD'in 40. Yılını kutlamanın gururunu yaşıyoruz. Kırk yıllık bir derneğe Başkanlık ediyor olmak, benim için de şüphesiz mutluluk ve onur verici. Başlangıç döneminde öncelikle halkla ilişkiler mesleğinin kamuoyu nezdinde tanınmasını sağlayan Dernek, daha sonraki dönemlerde dünyaya açıldı. TÜHİD, CERP (Avrupa Halkla İlişkiler Federasyonu) yönetiminde bulunuyor, Global Alliance ile meslek etiğini sektöre taşıyor. Ayrıca Dernek, TOBB bünyesinde Medya ve İletişim Sektörünün kurulmasına öncülük ederek, mesleğe farklı bir boyut kazandırdı. Genç iletişimcileri mesleğimizin geleceği olarak görüyoruz. İletişim fakülteleri ile sürekli işbirliği halindeyiz ve ihtiyaç sahibi başarılı halkla ilişkiler bölümü öğrencilerine İletişim Bursu veriyoruz.

Etiketler: TÜHİD The Brand Age Fügen Toksü