İletişim Sektörü Gaziantep'te Buluştu

16 Aralık 2017 , Cumartesi

İletişim Sektörü Gaziantep'te Buluştu

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) tarafından düzenlenen ana teması “iletişim” olan TÜHİD Anadolu Buluşmaları Divan Otel’de gerçekleşti. Toplantıda iş, iletişim ve gastronomi sektörlerinden ünlü isimler, bilgi ve deneyimini katılımcılarla paylaştı. Toplantıda, “İş Dünyası ve İletişim”, “Medya ile İletişimin Sırrı”, “Gaziantep Markası Şimdi Gaziantep Zamanı” ve “UNESCO Gastronomi Şehri’ Gaziantep” konuları masaya yatırıldı.

TÜHİD Yönetim Kurulu Başkanı Gonca Karakaş yaptığı açılış konuşmasında; TÜHİD Anadolu Buluşmaları Projesi’nin amacının İstanbul dışındaki iş dünyası, meslektaşlar ve genç iletişimcilerle buluşmak olduğunu belirterek, “Bu kapsamda da ilk durağımız Gaziantep oldu.” dedi.

Karakaş, “TÜHİD’in, Türkiye adını da taşıyan, bu yıl 45.yılını kutlayan iletişim sektörünün en eski ve hatta birçok iş dünyası örgütünden de önce kurulmuş bir meslek örgütü olduğunu ve bu yıl TÜHİD’in 45. yılını kutlamanın heyecanını yaşadığını belirtti. Ayrıca, Karakaş; “Sektörümüzün en güçlü sesi ve uluslararası platformlarda mesleki referans noktası olan TÜHİD olarak çok çalışıyoruz ama daha yapacak çok şey var. Mesleğimizin bir yönetim bilimi olarak benimsenmesini sağlamak ve hak ettiği itibara ulaşması hedeflerimizin özünü oluşturuyor” dedi.

Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi de açılış konuşmasında; “Bir yönetim bilimi olan halkla ilişkilerin öneminin görülmesi gerekmektedir. Firmalarımızın halkla ilişkilere daha fazla önem vermesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’de iletişimi sürdürülebilir kılmak, bilgi ve teknoloji çağında olunduğunu unutmamak gerektiğini belirterek, “Gaziantep Belediyesi olarak 4 yıl önce artık şehirler yarışıyor dedik ve bu işin yüzde sekseninin iletişim olduğunu öngörerek yola çıktık. Sosyal projeler ile gönüllere dokunmanın iletişimin merkezi olduğunu gördük.” dedi.

Şahin,“Çok zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Çok riskli bir sınır coğrafyasındayız. Geçen yıl iki patlamayla dip yaptık. Yine medya üzerinden şehrin sanayisi ve üretimiyle ilgili negatif gündeme gelmeye başladığımız an bizim başka bir şey söylememiz gerektiğini arkadaşlarla konuştuk. Şehirde bir sinerji, bir enerji ve büyük bir misafirperverlik var. Şehrin insanı ve üretkenliği aslında bütün soruların cevabı. Ne kadar fazla insanı buraya getirdiğimiz zaman, kentin aleyhine yazılan çizilenlerin, şehir üzerindeki negatif algının yanlışlığını ve tüm dünyada yaşanabilecek terör olayların burada da yaşanabileceğini anlatarak pozitif gündem oluşturmamız, bunu bir kampanyaya dönüştürmemiz gerektiğini gördük. ‘Şimdi Gaziantep Zamanı’, ‘Gaziantep’i keşfet’ ve ‘Dört mevsim Gaziantep’ ismiyle kampanyalar başlattık. Kenti aşağıya çekecek dönemsel olumsuzluktan sıyırıp, şehri yukarılara taşıdık. Sadece Zeugma Müzesine gelen turist sayısı geçen yıla göre yüzde 40 artış sağladı” diye konuştu.

Krizin ilacı iletişimdir
Başkanlığını TÜHİD Yönetim Kurulu Başkanı Gonca Karakaş’ın yaptığı , “İş Dünyası ve İletişim”  konulu oturumun panelistleri Şölen Gıda Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çoban, GAGİAD - Gaziantep Genç İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bora Tezel ve Çalık Holding Kurumsal İletişim Direktörü Özlem Yalçın’dı.

Özlem Yalçın, konuşmasında “çok fazla bilgi kirliliği olduğuna, kurumların ve kişilerin her zamankinden daha açık ve şeffaf olması gerektiğine” dikkat çekti. İletişimde esas olanın samimiyet ve iyi niyet olduğunu vurgulayan Bora Tezel ise, “Türkiye'nin değişimine çok yakından şahit olma şansım oldu. Türkiye'de değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu gördüm. Bu değişimler sırasında iletişim de çok büyük değişimlerden geçti” dedi. İletişimin Şölen için bir dönüm noktası olduğunu söyleyen İsmail Çoban ise “Krizin ilacı iletişimdir. Bütün ekibin aynı dilde konuşması gerekir ve bütün ekip buna hazırlıklı olmalıdır” diye konuştu.

Kriz iletişiminde medya doğru kullanılmalı
Medya ile İletişimin Sırrı” konulu oturumun başkanlığını TÜHİD Yönetim Kurulu Üyesi Fügen Toksü yaptı. Oturumun panelistleri Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, Hürriyet Gazetesi Ekonomi Köşe Yazarı Vahap Munyar, Vodafone Türkiye Kurumsal İletişim Kıdemli Müdürü Sevil Wittmann’dı.

Konuşmasında iletişimin tek taraflı olmaması gerektiğini vurgulayan Vahap Munyar, “Kriz iletişiminde medyayı doğru kullanabilmek, kamuoyu ile ilişkileri iyi tutmak gerekiyor” dedi. Hakan Güldağ ise konuşmasında ” Yapılan işlerin hikayesinin olması çok önemli. Hikayesi olan işler televizyon ve gazetelerde mutlaka yer buluyor, hedef kitle nezdinde de karşılık buluyor, bu çok önemli.” diye konuştu. Dijitalleşmenin günümüzde çok geliştiğine dikkat çeken Sevil Wittmann ise “Bütün iletişimimizi içeride ve dışarıda dijitale taşıyoruz. Mobil dünya iletişimi farklı bir boyuta taşıyor” dedi.

Gaziantep Gastronomisi koruma altında
Bilgi Üniversitesi Next Academy Başkanı Levent Erden’in başkanlığını gerçekleştirdiği “Gaziantep Markası “Şimdi Gaziantep Zamanı" konulu oturumun panelistleri Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Marka Danışmanı ve BrandMap Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Fidan, MediaCat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Bilgi Üniversitesi Marka Okulu Eş Başkanı Pelin Özkan’dı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin konuşmasında Gaziantep’in gastronomi alanındaki çalışmalarına ve başarılarına değindi. Fatma Şahin, Gaziantep’in markalaşma sürecinde iletişime çok önem verdiklerinin altını çizerek, “Bir işin tekniği yüzde 20, iletişimi yüzde 80 olmalı’ dedi. 

Gaziantep’in yerel özellikleriyle marka şehir olduğunu dile getirerek, çok kültürlü zengin altyapısı olan bu şehrin çok iyi okunması gerektiğini Bülent Fidan ise, marka kent olmak için kavramlar üzerine yoğunlaşmak gerektiğine dikkat çekerek “Doğru planlanmış ve hedef kitleye sunulmuş kavramlar şehirlerin markalaşma sürecindeki en önemli argümanıdır’ dedi. Gaziantep’in UNESCO gastronomi ağında yer almasına dikkat çeken Pelin Özkan ise, “UNESCO'da 26 şehir Gastronomi adı altında korumaya alınmış ve Gaziantep ilk giren şehirler arasında. Şehirler bazı öğeleri, öyküleri ile marka olurlar. Gaziantep bu anlamda çok şanslı. Ancak kente daha fazla yaratıcı insanların davet edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Diğer şehirler Gaziantep'i örnek almalı
Gaziantep Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı ve Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneği (GASTURDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Oya Özkanlı’nın başkanlığını yaptığı, “‘UNESCO Gastronomi Şehri’ Gaziantep” konulu oturumun panelistleri; Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Mehmet Yaşin, Hürriyet Gazetesi Yemek Yazarı Sahrap Soysal, Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi ve Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneği (GASTURDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bayram’dı.

Konuşmasında gastronominin Gaziantep’in ekonomik olarak kalkınmasında çok katkı sağladığına dikkat çeken Mehmet Yaşin, “Gastronomi bir kentin ekonomisinde lokomotif olabilir. Bunu Gaziantep'te görmek mümkün” dedi. Gaziantep'in Gastronomi anlamında çok büyük bir başarı sergilediğini söyleyen Sahrap Soysal ise, “Ülkemizdeki diğer şehirlerin bu anlamda buradan örnek alması gerekiyor” diye konuştu. Prof. Dr. Mustafa Bayram ise “Gaziantep hikaye oluşturmada bence çok iyi. Bugüne kadar çok güzel hikayeler yarattık ve sonrası da var tabi ki. Çok fazla hikayemiz var” diyerek konuşmasını gıda tarihi üzerine çarpıcı bir sunum eşliğinde tamamladı.

Etiketler: Gaziantep anadolu buluşmaları tühid

Fotoğraflar: